Pages

Saturday 9 October 2010

Korisni besplatni programi - Launchy

Posle prošlog dosta mračnog posta, sada nešto opušteno. Pomislio sam da neko znanje i iskustvo koje imam , podelim sa drugima. Već godinama, kao hrčak (što bi rekao moj kolega Miloš) , sakupljam i  isprobavam gomile kompjuterskih programa, instaliram, deinstaliram... U toj hrpi svega i svačega , često čovek naleti na prave bisere. Ako je pritom u pitanju i besplatan program, šta ćete lepše :) Nameravam da nekoliko postova na blogu posvetim ovoj temi, pa ako ste zainteresovani, bićete na vreme obavešteni. Prvenstveno na umu imam tzv. "prosečne korisnike" računara, mada se nadam da će se naći nešto korisno i za one naprednije. Pa da počnemo...
  Sticajem okolnosti, zbog posla a i ličnog zadovoljstva, dnevno provodim između 8 i 10 sati za računarom. Za to vreme pokrenem na desetine programa, otvaram dokumente, pronalazim web stranice i još mnogo toga još. Jasno je da za sve to treba imati veoma dobru organizaciju radnog okruženja na računaru.Jedna od stvari koja me užasava je desktop pretrpan ikonicama. Ako svaki program i svaki dokument "izbacite" na desktop, već posle nekoliko dana napravili ste šumu u kojoj ne možete da se snađete. Quick Launch i toolbar prečice su sasvim ok, ali nisu dovoljne. Posle dosta lutanja  i isprobavanja , pre par godina naleteo sam na programčić koji me potpuno osvojio. Zove se Launchy, potpuno je besplatan i može se preuzeti ovde . Izuzetno je jednostavan za korišćenje, veoma prilagodljiv i zauzima vrlo malo sistemske memorije. Evo malo više detalja :
  Launchy spada u takozvane "keystroke launcher-e", odnosno programe kod kojih kombinacijom tastera pokrećete druge programe ili dokumente sa računara. Jednostavan i ujedno genijalan koncept, koji je kod Launchy-a odlično realizovan. Posle brze i jednostavne instalacije , program ostaje da radi u pozadini, nevidljiv za korisnika. Pritiskom na kombinaciju tastera ALT+SPACE (ovo se može podesiti u opcijama po vašoj želji) pojavljuje se polje za pretragu. Dovoljno je početi sa kucanjem nekoliko slova naziva programa, dokumenta ili čak web lokacije, i pojaviće se padajuća lista sa rezultatima, koja se dinamički menja kao dodajete ili brišete slova ( podseća na Google Instant Search, zar ne ? )






  Pritiskom na ENTER pokreće se izabrana stavka. Najbolje od svega , program pamti rezultate koje birate i kasnije ih stavlja na početak liste. Dakle, prilagođava se vašim navikama i potrebama , i vremenom postaje "pametniji". Sa nekoliko pritisaka tastera možete vrlo brzo i lako otvoriti bilo koji fajl na računaru, bez potrebe da znate gde se tačno nalazi ili koji mu je tačan naziv. Pogledajmo malo "ispod haube" :
  U opcijama se kriji sva ona prilagodljivost koju sam ranije pomenuo. Ovde možete podesiti sve : od  kombinacije tastera za pokretanje , preko izgleda programskog interfejsa, do lokacija na kojima se vrši pretraživanje . Mađutim , i podrazumevane vrednosti podešavanja sasvim su dovoljne da odmah počnete sa korišćenjem programa.
   Najvažniji odeljak u podešavanjima je kartica Catalog , koja sadrži putanje do foldera na vašem računaru gde će program tražiti ono što želite da otvorite. Podrazumevane vrednosti na Windows 7 operativnom sistemu izgledaju ovako :
To su upravo one lokacije na kojima se nalaze prečice ili sami programi  koje instalirate. Po želji , možete ukloniti postojeće ili dodati neke svoje lokacije. Kao bonus, tu je i folder Utility koji dolazi sa instalacijom programa, a u kojem se nalaze prečice do nekih sistemskih programa (Shutdown, Reboot, Logoff, Hibernate)   i sistemskih lokacija (Control Panel, My Documents, My Network Places...). U manjem desnom prozoru možete podesiti vrstu fajlova koje će program tražiti (.exe, .lnk ...) kako biste izbegli prevelik broj rezultata pretrage.
  Kao da i ovo navedeno nije dovoljno, tu su i dodaci (Plugins)
 Najvažniji među njima je Weby , koji u rezultate pretrage uključuje i web stranice iz vaših bookmarka (Firefox ili IE) , kao i pokretanje nekog od brojnih servisa za pretraživanje interneta.
  Za one kojima je važan i izgled programa, tu je kartica Skins
Ako vam se nijedna od ponuđenih ne dopadne, dodatne skinove možete naći na sajtu autora programa . Jednostavno ih prekopirajte u folder Skins u okviru instalacionog foldera  (obično je to C:/Program Files/Launchy/Skins ) i kasnije izaberite iz podešavanja.
  Na kraju, nekoliko reči o ličnim iskustvima kao korisnika ovo programa. Launchy definitivno spada u onih nekoliko programa bez kojih nikako ne bih mogao da zamislim svoje svakodnevno korišćenje kompjutera. Kod kuće ga koristim sa podrazumevanim podešavanjima, na desktop računaru  i na laptopu, i radi fenomenalno. Sigurno preko 80% programa i dokumenata pokrećem upravo na ovaj način. Na poslu su mi podešavanja malo drugačija : tamo sam napravio poseban folder sa prečicama , koji sadrži sve ono što često koristim , i samo taj folder mi se nalazi u odeljku Catalog. Povremeno osvežim sadržaj ako nešto novo instaliram, ali to nije tako često.
U svakom slučaju , osećaj neverovatne jednostavnosti , brzine i pouzdanosti je ono što me svaki put oduševi. Toplo preporučujem da i sami isprobate ovaj program i podelite svoja iskustva sa ostalim čitaocima ovog bloga. Sa svoje strane, ja obećavam još ovakvih tekstova , koji će, nadam se, bar nekome biti od koristi.

1 comment: