Tuesday, 31 August 2010

Slavuj sa hladnog severa

  Znate ono, kad potpuno slučajno naletite na nešto i to vam se neverovatno dopadne - osoba, pesma, predmet, bilo šta. Najbolje stvari se , u stvari, tako i pronalaze. To se i meni dogodilo...
  Ne ubrajam sebe u neke vrsne poznavaoce muzike. Slušam sve što može da se podvede pod dobru muziku, bez obzira na zvaničan žanr ili vrstu (tu naravno moram da izostavim turbo, Grand, novokomponovanu i sl.). Kad bih morao da nabrojim omiljene bendove i izvođače , spisak bi bio veom dugačak i raznovrstan, počev od rok i blues klasika , preko domaće rok scene (pogotovo 80-ih godina) , pa do moderne muzike svih vrsta. Nakupilo se tu dosta toga za ovih 39 godina :)


  Ali nisam hteo da razglabam o svom muzičkom ukusu , već da podelim sa vama nešto sjajno , što mi je sasvim slučajno palo pod ruku ili , bolje reći, u uši. Radi se o bendu Nightingale , progressive-metal-Goth (ma šta to značilo ) bendu iz Švedske. Kolega je doneo na posao (hvala Miloše :)) i već posle prvog slušanja sam potpuno odlepio ! Obično se ne oduševljavam tako lako , ali ovo je zaista bilo sjajno. Momci (Dan i Dag Swano,Tom Björn,Erik Oskarsson) tako dobro zvuče , da se prosto zapitate : pa gde su ovi bili sve ove godine i kako je moguće da OVO nisam čuo ?? Sama "definicija" žanra kojem pripadaju skoro da nema veze sa onim što čujete, jer je to prosto nešto sasvim posebno i neponovljivo. A gotovo niko za njih nije čuo. Dovoljno je reći da  fan grupa na Facebook-u broji jedva nekoliko stotina članova...

  Najveći njihov adut je sigurno Dan Swano, mozak celog benda , tekstopisac i , najbolje od svega, lead-vocal. I to kakav ! Glas prepun energije, specifične boje i načina pevanja, prosto ostavlja bez daha. Kad se tome dodaju i tekstovi, koji zajedno čine priču koja se provlači kroz većinu pesama, dobijate fenomenalan i neponovljiv doživljaj. Već mesecima njihove pesme čine obavezan deo svake play-liste koju pravim.
  Moglo bi se još mnogo toga reći o ovom bendu i njihovoj sjajnoj muzici, ali reči su slaba zamena za pravi zvuk.  Bez obzira na vaš muzički ukus , poslušajte Nightfall Overture ili bilo koju njihovu pesmu , pa prosudite sami.
  Jedva čekam komentare. Siguran sam da nećete biti ravnodušni

1 comment:

  1. Definitivno imaju "ono nesto" sto pokrece... Naravno, odnosi se na sve one ljude koji slusaju tu vrstu muziku i prija im. Meni licno odgovara i dopalo mi se to sto sam cula. Sigurno je da cu se malo pozabaviti slusanjem muzike koju prezentuju... Hvala, Nebojsa!
    I naravno, srecno blogovanje!!!!

    ReplyDelete