Pages

Friday 10 September 2010

Koliba

Već neko vreme planiram da napišem ovaj post. Ispočetka sam mislio da je malo pretencozno pisati o nečemu ako nisi stručnjak za to, da neće biti dovoljni dobro i interesantno, da...ne znam ni ja šta. Onda se desila , sada već čuvena , emisija o blogu na RTS-u i onda su sve nedoumice nestale : ovaj blog je neki moj mikrokosmos i ovde mogu da napišem šta god želim i kako god to želim. Pa evo...
  Obožavam knjige , još od malih nogu . Do sada sam ih pročitao na stotine, možda i
par hiljada. Neke dobre, neke manje dobre, neke izvanredne , kojima se vraćam više puta. Izgradio sam neki svoj ukus . Desi mi se da uzmem knjigu koja važi za "odličnu, trenutni best-seler, svima-pomera-mozak" i da je ostavim posle nekoliko stranica.Verujem da , kao i ljudi,  i knjige imaju dušu , i ako se ne pronađete sa tom knjigom , džaba joj i tiraži i nagrade i ekranizacije. Ne ide, pa to ti je. Slično je i sa samim  autorima i njihovim stilom - ne pogode vam živac i tu nema pomoći. Nekima sam , doduše , dao par knjiga "fore" (Pavić i Kueljo, na primer - neka se ljubitelji pomenutih autora ne ljute) , dok nisam shvatio da to nije za mene.
  Ali , odlutah daleko od teme...mada ne predaleko. Jer knjiga , o kojoj sam hteo da kažem par reči  , zamalo da doživi sličnu sudbinu. Iz naslova ste već možda zaključili da se radi o mnogo hvaljenoj i mnogo prodavanoj knjizi Vilijema Pola Janga , "Koliba".  Počeo sam da je čitam sa puno elana, i veći deo je zaista opravdavao sve one hvalospeve kojima je bila obasipana.Glavni "junaci" su Bog, Čovek i Zlo. Prastara tema o tome zašto svemogući Bog dozvoljava zlo u svetu koji je sam stvorio. Odličan stil , tečna , zanimljiva radnja... a onda - totalni obrt i skretanje na put koji mi se nimalo nije dopao. Sve mi se odjednom učinilo banalno, bljutavo i neubedljivo. Neću vam opisivati detalje , jer mi nije želja da prepričavam knjigu (toplo savetujem da je i sami pročitate). Znam samo da sam je razočarano bacio i nisam je otvorio sledeća tri ili četiri meseca. Ali , poznato je da đavo nikad ne spava, pa mi je tako , jednog dana dok nisam bio na oprezu, ponovo stavio u ruke tu istu knjigu. Ovoga puta bio sam rešen da je pročitam do kraja , pa makar i na silu. I nije trebalo mnogo sile.      Ubrzo se sve otvorilo i savršeno složilo . Posle nekoliko sati sklopio sam korice , i predamnom je , umesto religioznog pamfleta i petparačke literature, stajala Knjiga u punom sjaju !
  Daleko od toga da se slažem sa svime što je u knjizi napisano ili se pojavljuje kao poruka. Nije poenta u tome da li se slažete sa ponuđenim odgovorima. Ali pitanja koja pokreće definitivno se nalaze u svima nama. Postigla je ono što bi svaka dobra knjiga morala : umesto gotovih odgovora, podstakla me na duboko i ozbiljno razmišljanje. Iz toga je izašlo tako jednostavno , a tako važno saznanje: da je svako od nas važan. Sve što radimo se , kao talasi koje stvori kamen bačen u vodu, prenosi na sve oko nas . Najviše i najbolje  što svako od nas može da uradi je da neguje i održava taj svoj mali svet, čineći dobro i misleći dobro. Prosto  , jednostavno i genijalno .
To me podsetilo i na ovaj naš mali , virtuelni svet - finu mrežu , u koju svakodnevno  upletemo po neku lepu reč, osmeh ili misao .  Svako doda po neku dragocenu kockicu tom mozaiku , i sve onda izgleda drugačije , bolje. I učini vas ponosnim što ste deo svega toga.
   Za jednu običnu knjigu više nego dovoljno...

5 comments:

  1. Opa, vidim ja da ce ovde biti svega i svacega zanimljivog :-) Nisam citao "Kolibu" ali imam zelju. Svidja mi se takvo stivo, samo kada nije ispitni rok, za vreme istog dolaze u obzir samo krimici :-) Vrlo lepo opisano, jedva cekam sledecu preporuku!

    ReplyDelete
  2. Kad svi trče ja idem polako. :))) Tako da kada svi nešto gledaju, čitaju, prate, pričaju, ja se okrenem na drugu neku stranu. Nisam pročitala Kolibu i ako puno čitam, ali ću je pročitati posle ove tvoje preporuke. Volim kada nateram sebe da pročitam knjigu do kraja, koja mi se više ne sviđa, a onda se na kraju oduševim. :)

    ReplyDelete
  3. @Charolija E, baš to se meni desilo - oduševljenje na kraju. Ali ništa ne garantujem - ukusi su različiti :)

    ReplyDelete
  4. Kontrola a ne istina..kaze Zaratustra. Dobro je kad kontrolises sebe, ili bar radis na sebi i kad ti knjiga pomogne u tome.Inace ako ih citas da bi pronasao odgovore ne verujem da ces uspeti.. Nisam citao kolibu ali hocu cim se otreznim..xa,xa..Ja obicno uvek znam u cemu je fora ali sad necu nista da izmisljam dok ne procitam knjigu.

    ReplyDelete
  5. Iskreno receno zaista nisam imala nameru da ovu knjigu citam i blago mi je islo na zivce sto je tako sve - prisutna. Ti best - seleri mi i inace ne ulivaju mnogo poverenja a posebno ako je u pitanju neka kvazi religiozna ili kvazi filozofska tematika koju bi, recimo, Opra bas preporucila. Ovaj tvoj blog je ucio toliko da ukoliko naletim na nju necu je bas odmah odbaciti bez da procitam bar deo :)

    Inace, ako slucajno nisi video, pisac ove knjige gostovace u Bg-u 25. septembra. Laguna to najavljuje kao knjizevni dogadjaj godine :))) Sve u svemu, bice i tribina kojoj ce tema biti "fenomen uspeha Kolibe". To ce mozda biti interesantno a mozda se pretvori u jednu dugu hvalospevnu reklamu. Ko zna. Vise imas na sajtu Lagune, ako te interesuje ...

    ReplyDelete